Senaste inläggen
mörk chokladmousse
ingredienser
200g mjölk
400g choklad 58%
600g grädde
vispa grädden tills den får mjuka toppar.
Smällt chokladen i mikron, låg watt i korta stunder, ca 50 sekunder,rör, 50 sekunder till.
Sen värmer du mjölken till lite mer än fingervärme (ca. 40c ). vispa ihop den varma mjölken med chokladen, se till att det inte blir några klumpar eller att fettet inte skingrar sig från vätskan. Nu kan du röra i 1/4 av grädden, rör och upprepa. häll i resten av grädden och rör. häll i portionsglas och kyl. klart! Supergott
enkel mjölkchokladmousse
ingredienser:
750g grädde
350g choklad
smält chokladen i mikron men 4o sekunders intervaller på låg watt.
vispa grädden på näst högsta växeln med elvisp eller maskin, så att den får ''mjuka toppar''. rör i 1/4 av grädden i chokladen, rör noga men inte för mycket, vi vill ha kvar luften. rör i ytterligare 1/4 av grädden. rör sedan i resten. kyl.
enkel vitchokladmouse
ingredienser:
750g grädde
350g choklad
smält chokladen i mikron men 4o sekunders intervaller på låg watt, vit choklad bränns lätt vid.
vispa grädden på näst högsta växeln med elvisp eller maskin, så att den får ''mjuka toppar''. rör i 1/4 av grädden i chokladen, rör noga men inte för mycket, vi vill ha kvar luften. rör i ytterligare 1/4 av grädden. rör sedan i resten. kyl.
En chokladmousse är inte alls svår att göra, denna var lite annorlunda ifrån hur jag brukar göra, men funkar så mycket bättre!
Ingredienser:
1370g mjölk
40g gelatinblad
1750g vit choklad
1875g vispgrädde
börja med att lägga gelatinbladen i blött, i kallt vatten. Smällt chokladen i mikron, låg watt i korta stunder, ca 50 sekunder,rör, 50 sekunder till.
Sen värmer du ca 300g av mjölken till fingervärme.Smällt gelatinbladen försiktigt. vispa ihop den varma mjölken med chokladen, se till att det inte blir några klumpar eller att fettet inte slingrar sig från vätskan. Häll i gelatinet och vispa. Vispa i den kalla mjölken. Nu kan du börja vispa grädden, den ska vara väldigt löst vispad med små mjuka toppar. Rör i 1/4 av grädden i chokladen, 1/4 till, sedan allt. rör inte för mycket, häll upp ca 110g i varje portionsglas och kyl :) klart! Supergott
Helsingfors är en väldigt fin stad! Gamla byggnader,många kyrkor och små parker, vi bor i ett litet hotell mitt i smeten, bara några få minuters gångavstånd till allt! Bio,restaurang,tunnelbana,hämtmat,praktiken.. Allt är i närheten :)
Jag har varit här i nästan 2,5 veckor nu och allt har varit jättebra! Första veckan i skolan lärde jag mig en del klassiker, runeberger,en sorts köttfärspaj och att fläta en korg utav deg :) första veckan på praktiken gjorde jag inte särskilt mycket, det var lov för de flesta här i Helsingfors och jag jobbar på en restaurang vars kunder oftast är på konferens eller affärslunch av olika slag. Så vi har einte så många kunder, 14 en dag ist för 150 som det brukar vara :) men det var helt okej ändå! Jag jobbade med en annan utbytesstudent som hade varit här i fem månader. Jag fick lära mig hur de formar sina bröd och jag fick recept, jag fick se hur deras vardag brukar se ut på ett ungefär, så när jag sen började vecka två, var jag förberedd :) mannen jag jobbar men heter John och kommer från Alaska, han är jättetrevlig och en väldigt bra lärare! Jagar självklart tagit åt mig en del recept och tänker självklart dela med mig av dem, men jag börjar med det som jag har gjort hittills :)
Detta är runeberger, en klassisk mjuk kaka doppas i kontakt och sockerlag, ovanpå är det hallonsylt och fondant :)
Detta är köttfärspajen, stekt köttfärs blandat med kryddor och kokt ägg, inlindat i smördeg. Den var god men på tok för stor för en person (mig) hehe
Detta är ek brödkorg gjord på en vid deg utan jäst, det bruna är samma deg blandad med kakao. Degen vilade i kyl under natten för att v i skulle kunna använde den på morgonen efter :)
Idag gjorde jag bla en vitchoklad mousse med rabarber och jordgubbspuré. Recept kommer!
bamse tårta. fylld med hallon och chokladmousse spacklad med hallonsmörkräm och täckt med sockerpasta. beskrivning på hur jag gjorde kommer!
fylld med mosade hallon, vaniljkräm,och färska skivade jordgubbar. täckt med marsmallowfondant och sockerpasta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|